Blog

Ebben a bejegyzésben egy egyedi szűrő panel készítését és hasznosítását szeretném bemutatni egy meglévő dashboard kiegészítő elemeként felhasználva.

A Power BI alapértelmezett szűrő panelje alapvetően jól működik és fontos kiegészítő eleme a dashboardoknak. Az alapértelmezett panel három egységre tagolódik. Be lehet állítani, hogy a szűrök csak a vizualizációra, az adott dashboardra vagy a riporton belül külön-külön minden dashboardra hassanak. A szűrők elhelyezésében, strukturálásában viszont korlátokba ütközünk az alapértelmezett szűrési panelen.

Előfordulnak olyan esetek, amikor több szűrőt is szeretnénk kirakni a dashboardra. Ebben a helyzetben viszont túl zsúfolttá és átláthatatlanná válhat a szűrő panelünk. Ilyenkor lehetőségünk van a riport felületére helyezni a szűrőket pl. measure váltókat, ezzel felszabadítjuk a panelt néhány szűrőtől, illetve a jobb felhasználói élmény érdekében a riport koncepciójának részeként is beépíthetjük őket.

Vannak olyan esetek is, amikor érdemes elkülöníteni a különböző dimenzióba tartozó szűrőket, mert a felhasználók egy része csak az egyik dimenzió csoport mentén, míg más felhasználók csak másik dimenzió csoport mentén szeretné tovább szűrni a riportot. Ilyen esetben nyújt segítséget a személyre szabott szűrő panelre használata. Ezzel az egyedi szűrő panel megoldással a szűrőket átláthatóan lehet strukturálni és csoportosítani. A különböző felhasználók el tudják dönteni, hogy mely csoport mentén szeretnék szűrni a dashboardot, úgy hogy a többi filter ne zavarja őket és ne kelljen az ömlesztett szűrőkből válogatniuk.

12

A panel legfelső részén találhatóak a bookmarkok, amelyek segítségünkre vannak a szűrők csoportosításában és ezeknek a csoportoknak a megjelenítésének vezérlésében, hogy mely szűrők látszódjanak az alatta lévő keretben. A földgömb ikonnal jelzett Location és a laptop ikonnal ellátott Product gombok egy-egy bookmark csoportot foglalnak magukba. Jelen esetben a Product gomb van kiválasztva így lentebb csak a hozzátartozó szűrők jelennek meg. Fordított esetben pedig csak a Location csoporthoz tartozóak. Ezzel a megoldással nagyon sok szűrő elhelyezhető a riporton úgy, hogy nem válik az összkép zsúfolttá.

A panel alsó részén elhelyezkedő táblázatban, azok az elemek jelennek meg, amelyeket a szűrőkben kiválasztottunk. Ebben a megoldásban pontosan lehet látni egy helyen, milyen szűrők hatnak a dashboardra, így az átláthatóbbá és jobban értelmezhetővé válik egyszerre.

3

A panel legalján található egy kuka ikonnal ellátott bookmark, ami pedig vissza tudja állítani arra az állapotra a dashboardot, amikor még nincs kiválasztva semmilyen szűrési feltétel. Ilyenkor új szűrő kombinációt tudunk megadni.

4

A következő elem az aktivitás jelző. Az apró világoskék körök jelzik, hogy mely szűrő hat éppen a dashboardra. Így vizuálisan is segítjük a felhasználót.

5

A bemutatott egyedi szűrő panel komponenseinek felépítéséhez szükségünk van Dax Studio, bookmarkok és különböző dax függvények használatára.

A panel lépésről lépésre való felépítését az alábbi videón lehet megtekinteni.