Blog

Több izgalmas újdonsággal megérkezett a harmadik negyedéves Tableau frissítés.

Ez alkalommal néhány érdekes új funkció mellett egy kiemelkedő újdonsággal, ami nagyban változtathat az eddigi dashboard készítési gyakorlaton.

Ahogy megszokhattuk apróbb fejlesztésekkel folyamatosan bővül a cloud (illetve szerver) felületen elérhető funkciók köre. Egyrészről a felhasználók kényelmének érdekében, másrészt azzal a céllal, hogy a böngészőben történő riport szerkesztés felzárkózzon az asztali alkalmazásban történő munkavégzés mellé.

Üzemeltetői oldalról az Advanced Management csomagban történt előrelépés Docker konténerek használatával Kubernetes környezetben. A háttérfolyamatok (extract, subscription, alert, prep flow) futtatásáért felelős Backgrounder és kapcsolódó processek ütemezetten skálázhatók lettek. Ezzel a finomhangolással elkerülhető, hogy a legnagyobb terhelésre beállított szerver sokszor kihasználatlan, vagy az alacsonyabb terheltségre konfigurált szerver túlterhelt legyen.

Térjünk rá a kiemelt újdonságokra.

 

Data Guide

A Data Guide-al egy új panelt kapunk, ami az Explain Data-hoz hasonlóan megjelenő sávban a kiválasztott vizualizációról és a mögötte rejlő adatokról ad kiegészítő információkat. A panel lehetőséget ad rá, hogy leírást adjunk egy-egy grafikonhoz, de az igazán látványos elemei beépítetten jelennek meg. A panelen megtaláljuk, hogy az adott nézet milyen mezőket használ és szűr, illetve az Explain Data-ban megismert AI magyarázatokkal és további insightokkal szolgál a vizualizáción szereplő kiugró értékekről.

Első pillantásra is hasznos kiegészítő funkciónak tűnik, ami várhatóan a Tableau által használt karöltve folyamatosan fejleszteni fog a Tableau.

 blog 20221028 1

https://www.tableau.com/blog/release-data-guide-table-extensions-dynamic-zone-visibility

 

Table Extensions

Aki eddig a Tableau saját kalkuláció szerkesztőjében történő adatmanipulácós képességeket akarta kiegészíteni annak az Analytics Extension adott lehetőséget rá, hogy a kalkuláció szerkesztőbőn hívjon meg külső - például R vagy Python alkalmazást. Amíg az Analytics Extension egy mező szintjén ad vissza értékkészletet, addig a Table Extension-nel egy egész táblát tudunk átadni, majd becsatornázni a Tableau adatmodelljébe. Az így importált táblát hasonlóan fel tudjuk használni, mint bármely másik adatforrásunkat. Ezzel valósidőben tudunk dinamikusan speciális adat átalakításokat végezni, live adatokat behúzni az internetről, vagy data science predikciókkal szolgálni tábla szinten.

 

Dynamic Zone Visibility

Vizualizációs szempontból a legnagyobb változást kétségkívül a dinamikusan megjelenített zónák jelentik. A Tableau aktív felhasználói közössége rengeteg olyan okos megoldást használ, amik akár kalkuláció és paraméterhasználattal, akár dashboard elemek show-hide gombjai segítségével a korlátozott beépített funkciókkal is megoldást nyújt arra, hogy egy dashboardon milyen elemek jelenjenek meg, vagy éppen tűnjenek el.

Az új, paraméter által vezérelt megközelítés jónéhány korábbi workaroundot fog kiváltani és egészen biztosan olyan variációkat hoz, amik teljesen újszerű dashboard élményt eredményeznek.

A dinamikus zónák működésének alapja, hogy egy bolean típusú paraméterhez köthetjük a dashboardunk bármely (!) elemének megjelenését. Ezzel nem csak egy-egy nézet, hanem szövegdobozok, képek, filterek és teljes konténerek között tudunk váltani.

Potenciális felhasználási módok között szerepel a grafikonok közötti egyszerű váltás, egy nézet és a hozzá tartozó elemek kinagyítása, vagy a kevésbé fontos objektumok – például filterek elbújtatása.

Tim Ngwena rövid tutorialja a Dynamic Zone használatról:

Példák Marc Reidtől és Sam Parsonstól:

 blog 20221028 2

Az 2022.3-as és a korábbi verziókban bevezetett újdonságok teljes listájáról itt olvashatsz: https://www.tableau.com/products/all-features